• Showroom icon Eigen Showroom
 • Waterpoorticon Fries Familiebedrijf
 • Handschudden icon Betalen op Factuur
 • Delivery-PNG-File Kies zelf de Bezorgdatum

Winkelmand

Wat we gaan bespreken in deze blog:Werkkosten regeling - Vrije ruimte en belastingvoordelen

Kerstpakketten zijn een leuke manier om je werknemers te bedanken voor hun harde werk en inzet gedurende het afgelopen jaar. Het uitkiezen van het juiste kerstpakket is echter belangrijk, omdat er fiscale regels zijn waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over kerstpakketten en fiscale regels.

Drempelbedrag voor aftrek btw

Er geldt een drempelbedrag voor de aftrek van btw op kerstpakketten. Dit bedrag is vastgesteld op € 44 per cadeau. Wanneer het bedrag van het kerstpakket hoger is dan € 44, kunt u de btw aftrekken als voorbelasting. Wanneer het bedrag lager is dan € 44, kunt u geen btw aftrekken.

Fiscale regels voor kerstpakketten

Er zijn fiscale regels die gelden voor het geven van kerstpakketten. Hieronder vindt u een overzicht van deze regels:

 • Het kerstpakket mag niet te luxueus zijn. Dit betekent dat het niet mag gaan om dure cadeaus, zoals juwelen of elektronica.
 • Het kerstpakket mag niet zakelijk zijn. Dit betekent dat het niet mag gaan om producten die uw bedrijf verkoopt of producten die specifiek gericht zijn op uw bedrijfsactiviteiten.
 • Het kerstpakket mag niet te persoonlijk zijn. Dit betekent dat het niet mag gaan om cadeaus die specifiek gericht zijn op de persoonlijke situatie van de ontvanger.


Belastingvoordelen van kerstpakketten

Er zijn belastingvoordelen verbonden aan het geven van kerstpakketten. Hieronder vindt u een overzicht van deze voordelen:

 • U kunt de btw aftrekken als voorbelasting wanneer het bedrag van het kerstpakket hoger is dan € 44.
 • U kunt het kerstpakket beschouwen als een vergoeding voor de inzet van uw medewerkers. Hierdoor is het mogelijk om deze kosten als bedrijfskosten op te voeren.
 • U kunt het kerstpakket beschouwen als een bijdrage aan de arbeidsvoorwaarden van uw medewerkers. Hierdoor is het mogelijk om deze kosten als bedrijfskosten op te voeren.Kerstpakketten en Werkkostenregeling (WKR)

Aan het einde van het jaar is het gebruikelijk om medewerkers te bedanken met een kerstpakket. Het is echter belangrijk om te weten hoe de belasting en de Werkkostenregeling (WKR) hierop van invloed zijn.


Wat is de Werkkostenregeling (WKR)

De Werkkostenregeling (WKR) is een regeling in Nederland die bepaalt hoe werkgevers vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers kunnen verstrekken en verrekenen. Hierdoor kunnen werkgevers deze kosten verrekenen met de loonbelasting. De regeling is bedoeld om werkgevers te stimuleren om niet-geldelijke vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers aan te bieden.


Wat zijn de voordelen van de WKR?

De Werkkostenregeling (WKR) biedt ondernemers de mogelijkheid om een deel van het totale fiscale loon belastingvrij te besteden aan vergoedingen en verstrekkingen, zoals kerstpakketten, consumpties en bedrijfsfeesten. Hierdoor is het voordeliger voor ondernemers om deze verstrekkingen te geven, omdat er geen loonheffing betaald hoeft te worden.

De WKR maakt het ook gemakkelijker om vergoedingen te verstrekken, omdat de regeling andere regelingen vervangt en niet meer apart hoeft te worden bestudeerd. Alle onbelaste vergoedingen die onderdeel uitmaken van het loon vallen onder één regeling.

Bovendien wordt de berekening van de onbelaste vrije ruimte over het totale fiscale loon vereenvoudigd door de WKR. Er hoeft niet per werknemer berekend te worden, maar er is een enkele vrije ruimte waarbinnen alle vergoedingen en verstrekkingen van personeelsleden vallen.Hoe zit het met de vrije ruimte?

De Werkkostenregeling stelt ondernemers in staat om een bepaald deel van het totale fiscale loon belastingvrij aan vergoedingen en verstrekkingen uit te geven. Het bedrag dat onbelast mag worden besteed, wordt bepaald door een percentage van het totale fiscale loon. In 2022 bedraagt de vrije ruimte 1,7% van het fiscale loon tot een bedrag van €400.000. Bij een hoger totaal fiscaal loon van meer dan €400.000, is de vrije ruimte 1,18% van het resterende totale fiscale loon. Het is belangrijk om niet meer uit te geven dan de vrije ruimte, aangezien bij uitgaven boven deze ruimte een loonheffing van 80% betaald moet worden.

De WKR biedt ondernemers de mogelijkheid om werknemers te belonen met bijvoorbeeld kerstpakketten, verjaardagscadeaus, vergoedingen voor thuiswerken, en andere verstrekkingen.

Let op: In 2020 en 2021 was de vrije ruimte tijdelijk verruimd in verband met de coronacrisis. Vanaf 2022 is de vrije ruimte weer zoals voorheen.


Welke kosten vallen precies onder de WKR?

Een groot aantal vergoedingen en verstrekkingen kan onder de WKR vallen, mits het binnen de gebruikelijke kosten voor de betreffende branche, diensten of producten valt. De gebruikelijkheidstoets wordt gebruikt om te bepalen of de kosten niet te hoog zijn. Als de kosten meer dan 30% afwijken van de gebruikelijke kosten, worden ze gezien als buitensporig.

Voorbeeld: Als u uw medewerkers een kerstpakket van €750 wilt geven en dit is gebruikelijk in uw branche, dan valt het gehele bedrag onder de vrije ruimte. Maar als de gebruikelijke kosten voor kerstpakketten binnen uw branche €500 zijn, dan zal €100 als loon aangegeven moeten worden, omdat €750 - (1,3 x €500) = €100."Tips voor het geven van kerstpakketten

Om de fiscale gevolgen van het geven van kerstpakketten te minimaliseren, geven we u graag de volgende tips:

 • Zorg ervoor dat het kerstpakket aan de regels voldoet. Hierdoor kunt u de btw aftrekken als voorbelasting en kunt u de kosten als bedrijfskosten opvoeren.
 • Geef een kerstpakket met een waarde tussen de € 44 en € 150. Hierdoor kunt u de btw aftrekken als voorbelasting en bent u verzekerd van de gunstigste fiscale regeling.
 • Maak gebruik van cadeaubonnen of vouchers. Hierdoor kunt u de btw aftrekken als voorbelasting en kunt u de kosten als bedrijfskosten opvoeren.

Het geven van kerstpakketten aan uw medewerkers is een geweldige manier om hen te bedanken voor hun inzet gedurende het jaar. Hierdoor creëert u een positieve werkomgeving en versterkt u de band tussen u en uw medewerkers. Door rekening te houden met de fiscale regels en onze tips op te volgen, kunt u het maximale uit het geven van kerstpakketten halen.