• Showroom icon Eigen Showroom
  • Waterpoorticon Fries Familiebedrijf
  • Handschudden icon Betalen op Factuur
  • Delivery-PNG-File Kies zelf de Bezorgdatum

Winkelmand

Deze post kan voor de lezer wat lang zijn. Om de pagina wat lees vriendelijker te maken kun je op een onderstaande link klikken om meteen door te gaan naar het des betreffende onderwerp.

Waarom geven we werknemers een kerstpakket?

Laten we beginnen bij waar kerstpakketten vandaan komen en waarom we ze weg geven?

Het kerstpakket is ontstaan in de 19de eeuw. De boeren hadden knechten en dienstmeiden in dienst. Op tweede kerstdag mocht het personeel (knechten en dienstmeiden) de boerderij verlaten om thuis met de familie kerst te vieren. De boeren gaven dan een mand met allemaal lekkernij mee als dank voor hun inzet. Dit maakte tweede kerstdag extra speciaal, en op deze manier is de traditie kerstpakketten begonnen.

Nu weten we hoe het kerstpakket is ontstaan, gaan we nu over op de belastingregels. Wat kan ik aftrekken/terugvragen bij een kerstpakket?

Een kleine wijziging is toegepast

Veel werkgevers zijn onzeker over de kerstpakketten. Voorheen kon elke werkgever een kerstpakket tot en met een bedrag van €70,- fiscaal vriendelijk verstrekken aan haar personeel. Hierover betaalde de werkgever een eindheffing van 20%.

Veel boekhoudkundige hebben er een behoorlijke tijd over gedaan om zich dit eigen te maken, vandaar dat veranderingen hierin niet met open armen worden ontvangen.

Maar de nieuwe regelingen maken het voornamelijk alleen maar makkelijker. Voorheen had de werkgever wel met 29 verschillende regels te maken voor diverse vergoedingen en verstrekkingen, nu hoeft de werkgever alleen nog maar rekening te houden met de werkkostenregeling.

Het ‘niet verrekenbare deel’ van jouw WKR-budget

In de regel vallen kerstpakketten onder het ‘niet verrekenbare deel’ van jouw WKR-budget. Het WKR-budget bestaat in 2022 uit 3% van de eerste €400.000 van de totale fiscale loonsom van de gehele organisatie, kom je daarboven dan is dit 1,18%.

Voorheen was dit 1.7% van de eerste €400.000.

Bekijk altijd goed alvorens je gaat bestellen naar de bestedingsruimte. Of neem voor de zekerheid contact op met je accountant.

Hieronder enkele voorbeelden:

Voorbeeld 1:

Stel:

De loonsom is €350.000,-, de vrije ruimte om onbelast te vergoeden en aan de werknemers uit te keren is dan:

350.000*3%= €10.500,-

Geef je in 2022 dus meer uit dan deze €10.500,-, dus bijvoorbeeld €11.000,-. Dan is in dat geval de €500 die de vrije ruimte overschrijdt en daar betaal je dan dus loonheffing over. Onthoudt goed, boven de €400.000,- is de totale vrije ruimte 1,18%.

Voorbeeld 2:

Stel:

Nu is de loonsom €600.000,-. Dan gaat het als volgt.

De vrijeruimte om onbelast te vergoeden en uit te keren aan de medewerkers is:

400.000*3% + (600.000 – 400.000) *1,18% = €12.000 + €2.360= €14.360,-

Is het voor jou nog niet duidelijk? Neem dan een kijkje op de website van de Belastingdienst. Mocht je er verder nog niet uitkomen dan kun je ook altijd even contact opnemen met één van onze medewerkers.

Wij staan jou graag te woord.