• Showroom icon Eigen Showroom
  • Waterpoorticon Fries Familiebedrijf
  • Handschudden icon Betalen op Factuur
  • Delivery-PNG-File Kies zelf de Bezorgdatum

Winkelmand


Wilt u uw medewerkers en zakelijke relaties tijdens de kerstperiode een geschenk geven, maar vindt u de kosten van kerstpakketten te hoog? Met behulp van de werkkostenregeling kunt u kerstpakketten en andere vergoedingen voor uw personeel belastingvrij verstrekken. Dit belastingvoordeel maakt het aantrekkelijk om uw werknemers dit jaar te voorzien van een kerstgeschenk. Wilt u weten wat de WKR-regeling inhoudt en hoe u de vrije ruimte kunt gebruiken om een ​​groot belastingvoordeel te behalen? Lees dan hier alles wat u moet weten over de werkkostenregeling.Wat is de werkkostenregeling?

De werkkostenregeling (WKR) is een regeling waarmee u een deel van het totale fiscale loon kunt besteden aan belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen. Dit belastingvrije gedeelte van het loon wordt de vrije ruimte genoemd.

Alle vergoedingen die u verstrekt aan uw werknemers binnen de werkkostenregeling, inclusief kerstpakketten, vallen onder het loon. Het gaat daarbij niet alleen om loon in geld, maar ook om loon in natura.

Voordelen van de WKR Met de WKR kunt u een bepaald deel van het totale fiscale loon belastingvrij besteden aan vergoedingen en verstrekkingen, zoals kerstpakketten, consumpties en bedrijfsfeesten. Deze regeling maakt het dus voor werkgevers voordeliger om kerstpakketten en andere verstrekkingen te geven, aangezien hierover geen loonheffing betaald hoeft te worden.

Een voordeel van de werkkostenregeling is dat deze het gemakkelijker maakt om vergoedingen te verstrekken. De WKR vervangt andere regelingen, zodat u zich hier niet meer in hoeft te verdiepen. Alle onbelaste vergoedingen die onder het loon vallen, worden onder één duidelijke regeling gebracht.

Bovendien kunt u de WKR gemakkelijk toepassen op het totale fiscale loon. U hoeft de onbelaste vrije ruimte dus niet per werknemer te berekenen. Uw organisatie beschikt over een vrije ruimte waarbinnen de vergoedingen en verstrekkingen van alle personeelsleden vallen.Hoe werkt de werkkostenregeling en wat zijn de kosten die hieronder vallen?

De werkkostenregeling biedt ondernemers de mogelijkheid om hun werknemers te belonen met vergoedingen en verstrekkingen, zoals kerstpakketten, cadeaus bij promoties of pensioenen en andere verstrekkingen. De vrije ruimte is het bedrag dat u per jaar onbelast mag uitgeven aan vergoedingen en verstrekkingen. Het bedrag wordt bepaald aan de hand van een percentage van het totale fiscale loon. In 2022 is de vrije ruimte 1,7% van het totale fiscale loon tot en met €400.000. Als uw totale fiscale loon meer dan € 400.000 bedraagt, heeft u over de rest van het totale loon een vrije ruimte van 1,18%. Het is belangrijk om niet meer uit te geven dan de vrije ruimte, want boven de vrije ruimte betaalt u een loonheffing van 80%.Het is mogelijk om een groot aantal vergoedingen en verstrekkingen in de werkkostenregeling op te nemen.

Hierbij is het belangrijk dat de kosten niet hoger zijn dan de gebruikelijke kosten voor bepaalde vergoedingen binnen de branche of voor bepaalde diensten of producten. De gebruikelijkheidstoets wordt gebruikt om te controleren of de kosten die u binnen de werkkostenregeling onderbrengt, niet buitensporig of oneigenlijk zijn. Alle kosten die meer dan 30% afwijken van de gebruikelijke kosten, worden gezien als buitensporig of oneigenlijk.Er zijn enkele vergoedingen en verstrekkingen die u onbelast mag verstrekken buiten de vrije ruimte.

Dit zijn de nihilwaarderingen en gerichte vrijstellingen. Nihilwaarderingen zijn bepaalde vergoedingen en verstrekkingen die niet binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling vallen. Gerichte vrijstellingen zijn vergoedingen en verstrekkingen waarover geen belasting betaald hoeft te worden en die niet vallen onder de werkkostenregeling of nihilwaarderingen.

U kunt zelf de beschikbare vrije ruimte per jaar berekenen voor uw organisatie. Zo weet u hoeveel u belastingvrij mag uitgeven aan kerstpakketten en andere vergoedingen en verstrekkingen. U berekent de beschikbare vrije ruimte door het totale fiscale loon tot €400.000 te vermenigvuldigen met 1,7% en daar 1,18% van het fiscale loon boven € 400.000 bij op te tellen. Houd er rekening mee dat in 2020 en 2021 de vrije ruimte tijdelijk verruimd was vanwege de coronacrisis. In 2022 is de vrije ruimte weer zoals eerder.